Jaka woda jest idealna do ekspresów kawowych?
Woda, która nadaje się do ekspresów kawowych to woda .
Dlaczego...?
Dlatego, że woda jest:
- naturalną górską wodą źródlaną;
- wodą miękką;
- wodą niskozmineralizowaną – ok. 250,00 mg/l;
- idealnie czystą: bez bakterii i chemii;
- uznawaną za bardzo smaczną.
Woda, którą chcemy zaparzać naszą kawę powinna być odpowiednio zmiękczona i oczyszczona. Twarda woda może powodować gorzki posmak kawy.
Idealna woda do kawy musi charakteryzować się niskim poziomem mineralizacji. Wynika to z właściwości soli wapnia i magnezu w wodzie, które w wysokim stężeniu nie pozwalają w pełni uwolnić się smakowym i zapachowym składnikom ziaren kawy.
Twarda i wysokozmineralizowana woda powoduje również zakamienianie ekspresu kawowego, co w konsekwencji może doprowadzić do skrócenia okresu eksploatacji.
Woda o niskim poziomie kwasowości (pH poniżej 5,5) powoduje gorycz, zaś o wysokim (pH powyżej 7) cierpkość naszej kawy. Kwaskowaty i ziemisty posmak daje także wysoka zawartość w wodzie chloru i jego pochodnych.
Powyższe parametry pozwolą kawie uwolnić swój prawdziwy smak i aromat.
Stosowanie odpowiedniej wody pozwoli również na zachowanie dłuższej żywotności ekspresowi kawowemu.